Sayfalar

20 Ağustos 2013 Salı

Kendin Yap

Merhaba arkadaşlar, herhalde yazarken en çok zorlanacağım yazı bu oldu.(çünkü sürekli yazıp sildim) Umarım konuyu size güzel bir şekilde anlatabilirim.

İşte hep deriz ya okulda hep teorik öğretiliyor pratikte  birşey öğretilmiyor. Ne yaparsan kendin yaparsın kendi kendini geliştirirsin.  gibi klasik cümlelerimiz vardır.

Hatta eğitim sistemimizde hiçbir şey paylaşıldığını düşünmüyorum. Çünkü şu an Dünyanın en iyi üniversiteleri MIT (Massachusetts Instute of Technology) ,Stanford  Üniversitesi, Yale Universitesi gibi üniversiteler ellerindeki dökümanları herkese on-line olarak açmakla kalmıyor verdikleri dersleri de video halinde paylaşabiliyorlar. Gerçi bizim hocalarımız iyi ki de paylaşmıyorlar çünkü anlatma konusunda ciddi anlamda beceriksizler. Neyse konumuza geri dönelim. 

Evet belki de bu eğitim sistemimizin en büyük yanlışıdır. Ortaokul ve Lise de zaten deneyleri hoca yapar bakarsın. Üniversite de ise haftada 1 saatlik Labaratuvar ve o da sadece temel bilgileri öğrenmene yarar. 

Yavaş yavaş konuya gireyim... :)

Biz Türkler herhangi bir şeyi yapmayı denemeden önce o şeyin bir örneğine bakmak isteriz. Örneğin hatırlayın yaptığınız ilk yemeği hatta ondan sonraki yemekleri de bir şeye bakmışızdır. Ya da herhangi bir şeyin tamirini belki babamızdan belki ustamızdan öğrenmişizdir. 

Üstteki paragrafta bunu sadece Türkler yapıyormuş gibi anlam vermeye çalıştım.(çünkü genel düşünce budur hata varsa sadece Türk yapar, doğru var ise ya Amerika ya Japonya, ya İsrail yani Türkler yapmaz). Ama bunu sadece Türkler yapmıyor.

Hatta aksine maalesef  biz daha az yapıyoruz...

İnternette fazlasıyla DIY(Do it yourself) projesi vardır ya da programlama ile uğraşanlar için bir sürü açık kaynaklı kodlar vardır. Hatta Linux sisteminin kodları açıktır. Ve Mozilla'nın da kodları herkese açıktır.  
Hatta bilgisayarlarla alakalı olarak Türkiye'de yok denecek kadar ama yurtdışında gelişmiş Hackerspace anlayışı var. 
Demişken Hackerspace olayını da anlatıyım
İsminde Hacker olsa da o bizim bildiğimiz Hacker'lık ile uzaktan yakından alakası yok.Hackerspace, genelde bilim, teknoloji,elektronik sanat gibi alanlara ilgisi bulunan insanların toplanıp, bilgilerini birbirlerine aktarabildikleri, ortak olarak çalışabildikleri, sosyalleşebildikleri mekandır.

Biraz konudan uzaklaşmış olsak da konuya geri dönelim

Ama bizde Kendin Yap  projeleri sadece el işi, yemekten öteye gidememektedir. Bunun bir sebebi herhangi bir şey yapınca paylaşmak istememiz ( sanırım patentini almak istiyoruz :) ) ama yurtdışı kaynaklarına incelediğimizde bir kişinin yaptığı uydunun yapılışını adım adım gerek fotoğraflarla gerek de video ile paylaştığını görüyoruz.

Peki Ne yapmak lazım??

Bana göre burada belediyelerin yapabileceği çok önemli birşey var. Kendin Yap binaları oluşturulmalı. Bu şu anda olan meslek edindirme kursları gibi birşey değil çünkü bunu amatörler yapacak. Örneğin biri gelecek ben şu yemeği yapmayı anlatmak istiyorum ve herkese bilgi gittikten sonra öğrenmek isteyenler gelecekler öğrenecek yani Hackerspace lıktan da farklı birşey olmalı. Elektronik olabilir uçurtma yapma olabilir maket oyuncak yapma olsun ne biliyim aklınıza ne geliyorsa o gelip anlatılmalı ve bir sonraki nesile aktarılmalı ve bu sayede insanlar yeteneklerini geliştirme ve diğer insanlara aktarma şansı bulabilecektir....


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder