Sayfalar

31 Ocak 2014 Cuma

Mühendislik

Mühendislik kavramı aslında tartışılması gereken ama basit cevaplarla geciştirilen bir kavramdır.Belki de bir çok mühendislik öğrencisi veya mezunu kişilere sorulduğunda tam ve aradığımız cevabı alamayız.Doğruyu söylemek gerekirse bu sorunun cevabını tam olarak ben de veremem, ancak sizlerle bu konuda okuduğum en iyi yazıyı paylaşmak istedim.


Prof.Dr. Vural ALTIN'ın, Tubitak'ın Bilim veTeknik Dergisine Ekim 2002 yılında yazdığı yazıyı dikkatlice okumanızı tavsiye ederim.

"
           Yalın haliyle insan pek de güçlü varlık değildir. Başbaşa kaldığı takdirde, tek bir vahşi kedi tarafından perişan edilebilir. Kendisi açlıktan ölecek gibi olsa ve tam o sırada önünden geçmekte olan bir geyik fenalık geçirip bayılsa, çıplak elleriyle yapabileceği pek birşey yok olmaz. Çünkü, geyiğin derisini yırtabilecek pençeleri, deriyi delip parçalayacak sivri dişleri ve güçlü çene kemikleri yoktur; Ama aklı vardır... Hayvanlar alemi ağırlıkça dünyamızdaki yaşam stokunun küçük bir kısmını oluşturur.Keza, hayvanlar alemi içinde memeliler, memeliler arasında primatlar, bu sonuncular içerisinde de, insanlar devede kulak gibidirler. İnsan buna rağmen, yeryüzünde en etkin varlıktır: aklı sayesinde. Yeryüzündeki her türlü iklimde yaşayabilir. Çünkü çevre koşullarını kendi ihtiyaçlarına göre şekillendirebilir. Ve zaaflarını, alet yaparak giderir. Olmayan pençelerinin yerine ok ve mızrak, keskin dişler yerine bıçak: Aklını kullanarak  Minik şeyleri görmek istediği zaman mikroskop, uzakları görmek istediği zaman dürbün ve teleskop yapar. Uzağı duyamadığı için radyoyu, telefonu; görebilmek için televizyonu keşfeder. Hızlı koşamadığından otomobil, uçamadığı için uçak ve roket yapar. Bu macerasında aceleci, hırslı ve meraklıdır: Daha hızlı, dahay büyük, daha küçük. Hızlı üretmek istediğinde, robot yapıp devreye sokar. Ya da hesap işlerinde sıkılınca hesap makinesi .. Maddenin kendini anlamak üzere harekete geçmiş hali gibidir; akla bürünmüş...  Bu niteliği ile kendini yalnız hisseder. Zaten ait olduğu bütünün parçası olduğunu daha güçlü olarak hissedebilmenin arayışı içerisindedir. ve bireysel yalnızlığını kırdığında internet doğar. Tür olarak yalnızlığını kırmak istediğinde de gökadalara bakar: " Acaba orada akıl varmı" diye...                                                                   "

Yazının gerisini size bırakıyorum....




Bu yazı Tubitak Yayınlarının Bilim ve Teknik dergisinin Ekim 2002  tarihli yayınından alıntılar içermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder