Sayfalar

7 Eylül 2013 Cumartesi

Türkiye'deki Sınav Sistemi

            Geçen çarşamba günü Milli Eğitim Bakanlığı liseye giriş sınavlarının tarzının yine değiştiğini açıkladı. Acaba yeni sistem gerçekten daha mı iyi bir şekilde öğrencilerin seviyesini ölçüyor ya da tam tersi bir durum mu var .

            Öncelikle şunu söyliyim ki bu yazı tamamen kendi fikirlerimi ifade etmektedir ve bu konuda isteyenlerle tartışabiliriz ve bu yazımda da olabildiğimce  gerçekçi olarak yetkilileri eleştireceğim.

            İlk eleştirilmesi gereken konu herhalde yeni sistemin okulların açılmasına 1 hafta kala açıklanması yani gerek öğrencilerin gerek velilerin gerek de öğretmenlerin yeni sistemin ne olacağını bilmeden sınava hazırlanmaya başladı ki bu o öğrenciler için yeterli bir heyecan kaynağı bunun yanında sınavın haziran da olacağını düşünen öğrenciler için artık yeni zamanları Ocak ayı bu da ayrı bir heyecan katacaktır çocuklara.

           Biraz da sayın Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın iddialarını eleştirmekle devam ediyim.

          İddia 1:  Okullara alternatif olarak çıkan kurumlara ihtiyaç duyulmayacak.

          Cevabım : Evet Okullara alternatif olarak çıkan kurumlar olmayabilir. Yani dersaneler kaldırılırsa artık kurum kalmaz ancak ya özel derslerin sayısı artacaktır bu da parası olanların düdüğü çalacağı bir ortam yaratır.

          İddia 2: Sosyal, sanatsal, sportif etkinliklere daha fazla zaman ayırılabilecek.

          Benim liseye giriş zamanımda OKS denilen bir sınav vardı tek bir sınavdı ve bu sınavın tek olması sayesinde 6. ve 7. sınıflarımda yeterince dışarıda gezip tozma imkanı buldum. Ama bu yeni sistemde bunun olmasını beklemiyorum. Ayrıca çocukların sorumlu olduğu "Fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, din kültürü , yabancı dil gibi derslerin arasında sanatsal ve sportif dersler yok. 
     
         İddia 3: Yeni hiçbir sınav getirmiyoruz.Çocuklar daha az stres yaşayacak.

        Belki bu sınav eskiden yapılan yazılı sınavların yerini alacak olabilir. Ama şu bir gerçekki siz OKS de LYS de neyi düşündünüz, ne zaman heyecanlandınız son sınavda yani size lazım olanı yani eski yazılı sınavlar artık öğrenciler için daha korkutucu ve daha  stresli bir ortam olacaktır.

        Bu yeni sistemde doğru işleyeceğini gördüğüm sadece iki nokta var birincisi Açık Uçlu sorular, ikincisi ise telafi şansı.

        Ama bunlarda bazı kişiler tarafından eleştirilebilir. Yani hepimiz eğitimdeki sınavları eleştirebiliriz. Ancak sıkıntı burada değildir. Sıkıntı düzgün eğitimin verilememesinden kaynaklanmaktadır.

        Bunu güncel bir örnekle açıklıyım. Ehliyet sınavlarındaki düzenlemeler yapılıyor. Bunlardan bazıları geri geriye parkı yapabilmesi, gece sürüşü, ya da bir ehliyetlinin yanında 1 yıl boyunca stajyer olarak araba sürmesi. Tamam her şey güzel bir sınav gibi düşünülse de hiç mi usta soförler kaza yapmıyor ya da 20 sene sürdükten sonra sen kaza yapmazsın diye bir kaide yok yani sınavda insanlara bilgi ya da tecrübe verilmez.

       Boşverin sınavları bilgi ve tecrübe hiçbir zaman sınavda verilmez bunun aksine sınıfta ve dışarıda normal hayatta edinilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder