Sayfalar

15 Eylül 2013 Pazar

Türkiye'de Meslek seçimi

Türkiye'de işsizlik ciddi bir sorun ve bu sorun insanların yanlış meslek seçimine sebep olmaktadır biz de bunları düşünerek sizlere meslek seçimi hakkında ufak bir yazı yazmak istedik.




İncelediğimiz zaman Türkiye' de  insanlar çağın gerekliliğine, maddi kaygılar, aile mesleğine göre meslek seçimini yapıyorlar. Tabii bunların yanında  mesleğe artık giriyim de ne olursa olsun anlayışı da var.

İleride hangi işte çalışacağını eğer meslek lisesine gitmemişse bir kişi ilk önce üniversiteye giriş sınavları sonucu seçtiği bölümle meslek seçiminin ilk adımlarını atmaktadır. Ancak eğer istediğiniz bir bölüm olmazsa aldığınız puan sizi istediğiniz bölüme itmektedir.

Doğruyu söylemek gerekirse yukarıdaki seçim tarzlarını incelediğimde ben üniversiteyi seçerken maddi kaygılara göre seçtim. Hatta mekatronik  mühendisliğini seçenlerin tamamına yakını bu bölümü maddi kaygılardan sebep seçmiştir. Zaten adını bilmediğiniz bir bölümü ancak bu sebeple seçersiniz.

Eğer puanınız ideallerinize sizi ulaştıramıyorsa puanınız sizi bir bölüme sürükler. Burada da siz üniversiteyi bitirirsiniz yani  öyle ya da böyle bir şekilde biter. Ondan sonra  ya ne iş olsa yaparım deyip hayatınızı devam ettirirsiniz ya da kendi bölümünüzle alakalı olmadığı için yakınırsınız.

Yetenek ve istekler ön planda tutulmayıp gelecek açısında garantili olması nedeniyle seçilen meslekler uzun vadede mutsuzluk sebebidir.

Tabii üniversite meslek seçiminin son aşaması değildir. Üniversiteden mezun olduktan sonra yahut hiç üniversite okumadıysanız bile bir işe girerken kendi yeteneklerinizi göz önüne alıp bölümünüzle alakası olmayan bir mesleğe de adım atabilirsiniz. Burada sizin için önemli olan tatmin olabilmektir. İnsanlar mesleklerini seçerken hem maddi hem de manevi açıdan tatmin olmalıdırlar.

İnsanlar Türkiye'deki hızlı değişimden sebep mesleki yeterliliklerini yerine getirememektedir. Teknoloji çağındayız hergün yeni bir ürün ortaya çıkıyor ya da her gün farklı bir konu ile karşı karşıya kalınabiliyor. Hayat çok çabuk değişebiliyor. Bu da insanların sürekli kendisini geliştirmek zorunda olduğunun göstergesidir.

İstatistiklere göre Türkiye'de çalışan insanların %80 i mezun olduğu alanda çalışmıyor. Bu da Türkiye 'nin yetişmiş eleman sıkıntısını beraberinde getiriyor. Tabii burada irdelemek gereken iki konu var elemanı yanlış eğitmek ,  yanlış elemanı eğitmek aslında ikisi de Eğitim de büyük bir plansızlığın göstergesidir.

Umarım Türkiye' de herkes doğru bir eğitimle eğitildiği zamanları bunun yanında hem maddi hem manevi açıdan tatmin olacağı zamanları birlikte görebilmek dileğiyle Hoşçakalın....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder